Gebeurt me niet vaak – ik ben redelijk nuchter aangelegd – maar vorige week overkwam het me toch. Blote paniek. Ik was net gewisseld van provider. Je website inclusief alle content verhuizen vergt wat voorbereiding en ik had me redelijk ingelezen. Makkie. Dacht ik.

Het omzetten van je site naar een andere hostingpartij is een peulenschil. Dat doen de providers namelijk voor je. Het enige wat je zelf moet doen is een back-up maken van alle gegevens op je site. Oeps …

Error 404 – file not found.

Ineens had ik een giga probleem in plaats van een mooie site. Oké – keep it calm – kwestie van gewoon even die ontbrekende gegevens opnieuw uploaden. How to? Lang leve Google. Ik stuitte in mijn zoektocht naar een oplossing op allerlei goedbedoelende sites vol uitleg. Of beter gezegd: vol mysterieuze afkortingen en onbegrijpelijke terminologie. Ik citeer: SQL, FTP, PHP, converteren, migreren en upsizen. How to?!? Daar was-ie, de blote paniek.

KEEP IT CALM. NOT.

Geen grapje. Totaal machteloos voelde ik me. Ik kon de uitleg over hoe ik mijn site weer tot leven kon wekken totaal niet plaatsen. Niks niet ‘keep it calm’, niks niet ‘even wat data uploaden’. Mijn brein blokkeerde acuut.

En ineens begreep ik mijn cursist Peter. Die glazige blik toen ik over voltooid deelwoord, persoonlijk voornaamwoord en bijvoeglijke bepalingen begon. De voelbare stress. Had hij die begrippen moeten kennen? En: jakkes, gram-ma-ti-ca! Maar toen ik het hem uitlegde met een gewone zin snapte hij meteen wat ik bedoelde. Logisch: een concreet voorbeeld spreekt veel meer tot de verbeelding dan droge theorie. Daarna kon Peter die grammaticale regel moeiteloos toepassen in zijn eigen teksten.

(Voordat jullie denken dat ik in mijn trainingen bij voorkeur abstracte grammatica behandel – nee zeg, alsjeblieft! Ik ben juist gek op voorbeelden. Maar misschien moet ik de grammaticale terminologie nog verder naar de achtergrond schuiven of exclusief reserveren voor de echte fanatiekelingen. J)

WEG MET DE THEORIE

Net zoals die sites vol SQL, PHP en FTP mij alleen maar goed op weg willen helpen, wil ik mijn cursisten ook altijd vooral een duwtje in de rug geven. Zodat ze het daarna zelf snappen en kunnen doen. Maar ja – als je iemand écht wilt helpen moet je wel zorgen dat je begrepen wordt.

Mijn voornemen in 2018 is dus om me nog beter te verplaatsen in mijn cursisten. In de manier waarop zij naar teksten kijken, hoe ze die abstracte grammatica nou concreet toepassen en hoe ik ze kan laten zien waarom de ene tekst wel goed is in situatie A, maar minder handig in situatie B.

En dat allemaal dankzij een gecrashte site. Oeps.

HULPTROEPEN

Om mijn site weer in de lucht te krijgen heb ik uiteindelijk toch maar wat hulptroepen ingeschakeld. Ik blijk vrienden te hebben die niet in de IT werken en zich toch moeiteloos door SQL en PHP heen slaan. Vraag me niet hoe het kan. Maar na een kleine week zonder site, fikse chagrijnigheid over mijn eigen stommiteit en twee korte nachten draait alles wel weer.

Wat kijk ik uit naar mijn volgende schrijftraining! 🙂