Hoe lok je een huisarts naar Zeeland?

Met mooie plaatjes van bootjes, stranden en terrasjes. Cliché? In een kleine folder staan niet meer dan negen korte zinnen waarom elke Nederlandse huisarts Zeeland serieus moet overwegen als werkplek. Maar eigenlijk vertellen de foto’s al bijna het hele verhaal.

Die prikkelen, maken enthousiast én nieuwsgierig. En zonder dat de tekst rept over de vooroordelen die de gemiddelde Nederlander over Zeeland heeft, worden die wél getackeld. Hoeveel positieve overtuigingskracht heb je nodig?

www.huisarts-in-zeeland.nl

Prikkel zonder woorden
Deze bijna tekstloze folder laat precies zien wat ik mijn cursisten altijd op het hart druk: Houd het kort! Wees to the point! Val met de deur in huis, blijf concreet en dwaal niet af. Grijp de aandacht van je lezer gelijk aan het begin. Zorg voor een goed verhaal. En gebruik mooi beeld als dat lukt.

Want de aandacht trekken, dat is stap één. In stap twee komt het erop aan om die aandacht vast te houden. En stap drie draait om activatie: zorg dat mensen in beweging komen, dat ze je bellen, naar je website gaan … Kortom, dat ze weten wat ze moeten doen.

Overtuig écht
Basisvoorwaarde voor deze stappen is niet alleen dat tekst en beeld prikkelen. Het verhaal erachter moet ook kloppen en authentiek zijn. Wie het op dat vlak laat liggen neemt zijn publiek niet serieus (want lezers prikken daar doorheen) en zichzelf eigenlijk ook niet (want blijkbaar heb je geen goed verhaal?). Blijf dus dicht bij jezelf en maak het niet (veel) mooier dan het is. Echtheid overtuigt.

Terug naar de folder van de Zeeuwen. De uithoeken van Nederland vergrijzen in rap tempo: jonge professionals blijven liever in het westen. De Zeeuwse huisartsen vinden dat een gemiste kans. Zeeland is volgens hen een fantastisch alternatief voor de drukte, stress en smog in de Randstad. En dat verhaal verwoordt de flyer perfect. In tekst én vooral in beeld.

Eentje minder
Ik heb bijna mijn hele middelbareschooltijd in Zeeuws-Vlaanderen gewoond. Ik vond de levendigheid van Amsterdam een absolute verademing toen ik ging studeren. Toch lijkt Zeeland mij nu in weerwil van mijn eigen herinnering een ideale plek om te wonen en te werken. Dat is dus alvast één sceptische (import-)Zeeuw minder. Plusje voor de makers van de folder!

Ook nieuwsgierig? www.huisarts-in-zeeland.nl